Jankowo

 

Materiał konkursowy zebrany w ramach projektu „Opracowanie i wykonanie tablic informacyjnych, utworzenie strony internetowej oraz organizacja i przeprowadzenie imprezy pt. „Turniej sołectw”, promujących lokalne tradycje”

Projekt realizowany był w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013



 

Konkurs fotograficzny

 

Zdjęcia w ramach konkursu fotograficznego wykonane przez mieszkańców - amatorów.

Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: obiekty, środowisko, ludzie.

 

zdjęcia konkursowe

 


 

Zabawa z dzieciństwa
 

Ciuciubabka.

Zabawa od 3 osób. Jedna z osób zasłaniała sobie oczy chusteczką, została obracana 3razy. Jej zadaniem było złapanie jednej s pozostałych osób, po czym następowała zamiana.

 


 

Konkurs kulinarny
 

Zacierki z zsiadłym mlekiem

 

1kg ziemniaków

3l wody

sól do smaku

2l zsiadłego mleka 

2 szklanki mąki          

1/2 szklanki wody

 

Wykonanie

Zagnieść, następnie palcami wykonać drobne kawałki ciasta tzw. zacierki. Zagotować ziemniaki, następnie dodać zacierki. Po zagotowaniu odstawić z gazu i wlać zsiadłe mleko. Nalewamy na talerze i dodajemy po łyżce kwaśnej śmietany.

 

 

Buchajery - Chlapoki

 

2 kg ziemniaków

1 łyżka soli

4 łyżki mąki żytniej

 

Wykonanie

Ziemniaki zetrzeć na tarce, następnie dodać sól i mąkę. Wszystko urobić. Z tak wykonanego ciasta na gorącym blacie kuchni formujemy cienkie placuszki i opiekamy z obu stron. Drobno posiekane cebule zalać olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia do nałożenia na placki lub powidła śliwkowe.

 

Nalewka Jankowo

 

Składniki:

1kg owocu aronii
200 liści maliny
1,5 litra wody
0,5 litra spirytusu
1kg cukru

Wykonanie

Wszystko razem należy gotowa przez pół godziny. Odcedzić, dodać 1kg cukru i ponownie zagotować. Gdy sok ostygnie należy dodać pół litra spirytusu. Po 6 tygodniach nadje się do spożycia.

Autorka nalewki - Krystyna Cichowicz,

 

Sernik z paskami

        

Kruche ciasto:

1/2 kostki margaryny

3/4 szklanki cukru

2 jajka

3 łyżki kwaśnej śmietany

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka olejku waniliowego

        

Masa serowa:

1,2 kg twarogu

2 szklanki cukru

2 łyżki margaryny

2 łyżki kaszy manny

3 łyżki czubate kartoflanki

2 cukry waniliowe

1 łyżeczka olejku waniliowego

8 jajek i jedno żółtko do posmarowania pasków

1/2 szklanki rodzynek namoczonych w ciepłej przegotowanej wodzie

        

Wykonanie kruchego ciasta:

Mąkę, jajka i lekko rozpuszczoną margarynę połączy z cukrem. Następnie doda 3 łyżki kwaśnej śmietany, proszek do pieczenia, olejek waniliowy. Wszystko zagnieść. Z zagniecionego ciasta ująć 1/3 cześć. Pozostałe ciasto włożyć na blachę i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. Z ujętego ciasta rozwałkowanego wyciąć cienkie paseczki, które będą położone na wierzch twarogu.

        

Wykonanie masy serowej:

1,2 kg twarogu zmielić 2 razy. Do zmielonego twarogu dodać cukier i lekko rozpuszczoną margarynę, jajka, mannę, mączkę ziemniaczaną, 2 cukry waniliowe oraz 1 łyżeczkę olejku waniliowego. Wszystko ucieramy na jednolitą masę, na koniec dodajemy odsączone rodzynki i jeszcze lekko wszystko mieszamy. Utartą masę wylewamy na upieczony spód, a na wierzch ciasta kładziemy paseczki i smarujemy je żółtkiem. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!


 

Hobby

 

Drzażdrzewska

 

 

 

Małgorzata Sztandarska wykonuje aniołki z masy solnej oraz obrazy lakierowane

 

   

Skontaktuj się z nami