Materiał konkursowy zebrany w ramach projektu „Opracowanie i wykonanie tablic informacyjnych, utworzenie strony internetowej oraz organizacja i przeprowadzenie imprezy pt. „Turniej sołectw”, promujących lokalne tradycje”
Projekt realizowany był w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Konkurs fotograficzny
Zdjęcia w ramach konkursu fotograficznego wykonane przez mieszkańców - amatorów.
Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: obiekty, środowisko, ludzie.
Wiersz o swojej miejscowości
Witaj gościu miły
Na skraju lasu,
gdzie dziko rosną sosny, olchy, brzozy,
a czerwienią oko wabią jarzębiny
Rozciąga się wieś urokliwa - Kiełpiny
Tu wierzby stare pochylone nad miedzą
Niejedną ciekawą historię ci opowiedzą
A lipy rozłożyste, dostojne pełniące rolę strażnika
Już przy drodze witają każdego podróżnika
Choć dom od domu szerokim polem oddzielony
Nikt nie czuje się osamotniony
Bo ludzie tu zacni mieszkają
I w trudach codziennych się wspierają
Zatrzymaj się przy krzyżu przydrożnym
Umajonym wstążkami i kwieciem polnym
Ofiaruj Panu Bogu kilka słów modlitwy
Wsłuchaj się w siebie i zwolnij tempo wiecznej gonitwy
Zawitaj do nas gościu miły
Tysiące zapachów kołem otoczy twoje zmysły
Poczujesz się jak młodzian miłością uwiedziony
Prostotą i surowym pięknem do cna poruszony
Konkurs kulinarny
Nalewka: AJERKONIAK
Składniki :
6 jajek, 1/2 szklanki wódki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka cukru,
puszka mleka skondensowanego
Wykonanie;
Miksujemy żółtka, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę. Następnie powoli dodajemy mleko cały czas miksując. Bardzo powoli dolewamy wódkę, cały czas miksujemy. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki
Potrawa: POTRAWA Z WIEPRZOWINY
Składniki :
1 kg mięsa z szynki, pieprz, sól, 4 cebule
Wykonanie:
Mięso pokroić na drobno dodać trochę tłuszczu i smażyć. Dodać do smaku pieprz, sól i cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości.
Ciasto : DROŻDŻÓWKA
Składniki:
1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru,
3 jajka, 15 dag masła lub margaryny
Wykonanie:
Drożdże dokładnie rozetrzeć w naczyniu z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem ,dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i cukrem waniliowym, szczypte soli, dodać roztopione masło. Wszystko urabiać tak długo ,aż będzie odchodzić od ręki . Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na wytłuszczoną blaszkę. Piec w temp. 180C. ok 45 minut.
Hobby
Kwiatkowska Iwona
Tarnowski Tomasz
Tkaczyk Jadwiga