Kiełpiny

Materiał konkursowy zebrany w ramach projektu „Opracowanie i wykonanie tablic informacyjnych, utworzenie strony internetowej oraz organizacja i przeprowadzenie imprezy pt. „Turniej sołectw”, promujących lokalne tradycje”

Projekt realizowany był w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013



 

Konkurs fotograficzny

 

Zdjęcia w ramach konkursu fotograficznego wykonane przez mieszkańców - amatorów.

Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: obiekty, środowisko, ludzie.

 

zdjęcia konkursowe

 


 

Wiersz o swojej miejscowości

 

Witaj gościu miły

Na skraju lasu,

gdzie dziko rosną sosny, olchy, brzozy,

a czerwienią oko wabią jarzębiny

Rozciąga się wieś urokliwa - Kiełpiny

 

Tu wierzby stare pochylone nad miedzą

Niejedną ciekawą historię ci opowiedzą

A lipy rozłożyste, dostojne pełniące rolę strażnika

Już przy drodze witają każdego podróżnika

 

Choć dom od domu szerokim polem oddzielony

Nikt nie czuje się osamotniony

Bo ludzie tu zacni mieszkają

I w trudach codziennych się wspierają

 

Zatrzymaj się przy krzyżu przydrożnym

Umajonym wstążkami i kwieciem polnym

Ofiaruj Panu Bogu kilka słów modlitwy

Wsłuchaj się w siebie i zwolnij tempo wiecznej gonitwy

 

Zawitaj do nas gościu miły

Tysiące zapachów kołem otoczy twoje zmysły

Poczujesz się jak młodzian miłością uwiedziony

Prostotą i surowym pięknem do cna poruszony

 


 

Konkurs kulinarny

 

 

Nalewka: AJERKONIAK

 

Składniki :

6 jajek, 1/2 szklanki wódki, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka cukru,
puszka mleka skondensowanego

Wykonanie; 
Miksujemy żółtka, cukier i cukier waniliowy na jednolitą masę. Następnie powoli dodajemy mleko cały czas miksując. Bardzo powoli dolewamy wódkę, cały czas miksujemy. Gotowy ajerkoniak przelewamy do butelki

 

 

 

Potrawa:  POTRAWA Z WIEPRZOWINY

 

Składniki :

1 kg mięsa z szynki, pieprz, sól, 4 cebule
 

Wykonanie: 
Mięso pokroić na drobno dodać trochę tłuszczu i smażyć. Dodać do smaku pieprz, sól i cebulę. Dusić pod przykryciem do miękkości.

 

 

Ciasto : DROŻDŻÓWKA

 

Składniki:

1/2 kg mąki, 5 dag drożdży, 2 szklanki mleka, 1 cukier waniliowy, 10 dag cukru,
3 jajka, 15 dag masła lub margaryny

 

Wykonanie:
Drożdże dokładnie rozetrzeć  w naczyniu z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem ,dodać 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrem i cukrem waniliowym, szczypte soli, dodać roztopione masło. Wszystko urabiać tak długo ,aż będzie odchodzić od ręki . Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na wytłuszczoną blaszkę. Piec w temp. 180C. ok 45 minut.

 


 

Hobby

 

Kwiatkowska Iwona

 

 

Tarnowski Tomasz

 

 

 

Tkaczyk Jadwiga

 

   

 

 

 

 

Skontaktuj się z nami