Makowiska

Materiał konkursowy zebrany w ramach projektu „Opracowanie i wykonanie tablic informacyjnych, utworzenie strony internetowej oraz organizacja i przeprowadzenie imprezy pt. „Turniej sołectw”, promujących lokalne tradycje”

Projekt realizowany był w ramach działania 413 „Wdrażanie lokalnych strategii rozwoju" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013



 

Konkurs fotograficzny

 

Zdjęcia w ramach konkursu fotograficznego wykonane przez mieszkańców - amatorów.

Konkurs odbywał się w trzech kategoriach: obiekty, środowisko, ludzie.

 

zdjęcia konkursowe

 


 

Wiersz o swojej miejscowości

 

Jest taka miejscowość na mapie

Makowiska się nazywa

Ludzie ze wschodu tu przybyli

i w Makowiskach się osiedlili.

Biednie żyli, ale dla siebie życzliwi byli.

Dzielili się chlebem, zebranym plonem,

a też do pracy w polu pożyczali sobie konie .

           Od wiosny do jesieni ciężko pracowali,

           ale też wspólnie sobie pomagali

           przy gracowaniu, żniwach i młóceniu,

           przy buraków wyrywaniu i  ziemniaków zbieraniu .

W zimowe wieczory sąsiedzi się spotykali

i o swoich wojennych przeżyciach opowiadali.

Dzielili się wiadomościami z przeczytanych książek,

a niewiasty podawały im podpłomyka krążek.

          Kobiety wieczorami przędły wełnę , darły pierze,

          a wszystko robiły w dobrej wierze.

          Czasy na lepsze się zmieniły,

          gdy w Makowiskach prąd podłączyli.

Na polach kwitły chabry , kąkole i maki.

Obecnie są to już jakby unikaty.

Teraz do szkoły chodzą nasze wnuki

i pobierają cenne nauki.

          Ksiądz proboszcz przekazuje dzieciom

           i  starszym tajniki wiary,

          a w niedziele i święta zbiera

          na potrzeby parafii ofiary.

Ludzie są tu serdeczni , życzliwi i mili .

Nawet zbiórkę na wykupienie kościoła zrobili.

Są też wśród nas osoby, które przed laty z Makowisk wyjechały,

a po wielu latach jak ptaki do swych gniazd powróciły.

          Teraz życie w Makowiskach jest raczej proste .

          Cieszymy się , że mamy za sąsiada toruńskiego starostę,

          który swój prywatny czas poświęca sąsiadom

          i dla potrzeb społeczeństwa. 

 

                                                                                        Wanda Rogowska

 

Na Kujawach

Tam , gdzie najpiękniejsze są siedliska ,

 Znajduje się wieś Makowiska.

W centrum wielka szkoła stoi.

Rządzi w niej pani Hania , która wyprostuje każdego drania.

Z murów  tejże szkoły w świat ruszyły niezłe sokoły.

Opodal stoi kościół , który służy wiernie nam,

który wita zawsze gości ,

który skupia zawsze nas.

Czas nieubłaganie mija, a nasza wioska kwitnie

i pięknie się rozwija.

Wszak tu jest cudowny klimat , o czym każdy dobrze wie.

I , gdy już się kończy praca , chętnie tu powraca.

Rzeknę skromnie – nawet władza się tu osadza.

Wszystkim , którzy się tu zatrzymali , ofiarowali swój czas ,

pozwolili odczuć ciepło ,

obdarzyli życzliwością , radosnym uśmiechem ,

sprawili , by takich miejsc było więcej , 

by żyło się tu lepiej i weselej – polecam  ten klimat.

 

   

Razem

Razem łatwiej, razem prędzej, zbudujemy ciepły węzeł.

Pułkownika duża troska, by w ujęcie wszedł starosta.

Razem wszystko to zebrali, skarbnika i przewodniczącą powołali.

Pani skarbnik głowę schyla gdy kasę liczy, to najlepsza chwila.

Pani przewodnicząca też wymyśla, by w przemowie była bystra.

Makowska wioska mała, nieźle na tym skorzystała.

To zabawa, to zbióreczka a zarobek do woreczka.

Gmina też z pomocą przyjdzie i naprzeciw z domkiem kultury wyjdzie.

Wszyscy muszą trzymać razem, by skorzystać z tych wydarzeń

 

             Tekst rymowany z okazji powstania Stowarzyszenia „Razem Łatwiej”- autor M.Tkaczuk

 


 

Konkurs kulinarny

 

Ciasto: DROŻDŻÓWKA 

 

Przepis :

0,5 kg mąki

5 dkg drożdży,

5 żółtek,

0,5 kostki masła,

1 szkl. mleka,

¾ szkl. cukru , , szczypta soli ,

10 dkg rodzynków

 

Wykonanie :

Drożdże rozpuścić w letnim mleku  z  1 łyżką mąki  i 1 łyżką cukru . Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia .Żółtka  ubić z cukrem na puszystą masę. Przygotować mąkę . Dodać do niej masę jajeczną  , wymieszać.  Dodać wyrośnięte drożdże.  Wyrabiać tak długo , aż pokażą się pęcherze i ciasto zacznie odchodzić od dłoni.  Włożyć do wysmarowanej formy  . Posypać kruszonką.

Kruszonka :  0,5 szkl. mąki , 0,5 szkl. cukru , 1/3 kostki margaryny – wszystkie składniki zagnieść . Rozkruszyć na ciasto drożdżowe.

Piec 45 minut  w piecu nagrzanym  do 170 stopni.

 

 

 

Nalewka:  ARONIÓWKA    wykonanie : Wanda Rogowska

 

Składniki:

0,80 kg aronii, 30 szt. liści wiśni, 1,5 l wody

Wykonanie :

Wszystkie składniki gotować 20 minut na wolnym ogniu . Odstawić do wystygnięcia. Do ostudzonego i przecedzonego wywaru dodać : 1 kg cukru , 1 kwasek cytrynowy. . Odstawić  na 24 godziny.  Potem wlać : 0,5 l spirytusu . Wymieszać i rozlewać do butelek.

 

 

Potrawa: ŻUR  Z KIEŁBASĄ    wykonanie : Grażyna Ziemlińska

 

To  orzeźwiająca , lekko kwaskowata zupa , przygotowana na tzw. Białym barszczu  , czyli zakwaszonej mące żytniej .

Przygotowanie zakwasu :

2 szklanki mąki żytniej  zaparzamy wrzącą wodą  ( lejąc jej tyle , by uzyskać rzadkie ciasto ) . Gdy ostygnie – dolewamy :  1 litr letniej wody , dodajemy :  skórkę razowego chleba, 3 listki laurowe , 4 ziarenka  ziela angielskiego ,  2 rozdrobnione ząbki czosnku, 1 łyżkę stołową majeranku . Odstawiamy w ciepłe miejsce .

Po 5 dniach  „biały barszcz” będzie gotowy do użycia.

( Niewielką ilość zakwasu można wykorzystać do następnych zakwaszeń  - dodając składniki jak wyżej ) .

Wykonanie :

Ugotować  1 litr wywaru z włoszczyzną , grzybkami suszonymi, i kiełbasą. Do gotującej się zupy dodajemy  zmiażdżony ząbek czosnku ,  4 ziemniaki pokrojone w kostkę . Gdy ziemniaki są miękkie dodajemy pół litra  białego barszczu . Kiełbasę przed podaniem wyjmujemy, kroimy na  plasterki i wkładamy do zupy .

5 dkg chudego boczku pokroić na drobną kostkę , przesmażyć  na patelni , dodać do żuru na talerzu.

 

 

Ciasto:  PĄCZKI      wykonanie : Wanda Rogowska

 

Składniki :

2 szklanki mleka, 1 kg mąki , 16 żółtek , 16 dkg cukru , 10 dkg drożdży ,  1 kostka masła,      1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki , sok  z 1 cytryny

 

Wykonanie:

Pół szklanki ciepłego mleka  - w nim rozpuścić  drożdże   z 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru  .Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  . Do 16 żółtek  dodać cukier – ubijać mikserem na puszystą masę . Dodać spirytus i sok z cytryny. .Do miski wsypać mąkę  , dodać masę z żółtek  ,  pozostałe ,ciepłe mleko , rozczyn z drożdży i rozpuszczone masło .  Dokładnie wyrobić rękami  ( około pół godziny – aż ciasto będzie odchodzić od dłoni ) . Odstawić w ciepłe miejsce  do wyrośnięcia  . Przerobić lekko  dwa razy .  Formować pączki  . Można nadziewać marmoladą .  Smażyć  w głębokim  , gorącym tłuszczu.

 

 

Ciasto: Piernik z kwaśną śmietaną

 

Składniki:

2 jajka ,  2 szklanki mąki pszennej , 2 szklanki cukru pudru,  , 10 dkg margaryny palmy ,  ¾  szklanki   mleka , 2 łyżki kakao , 1 łyżeczka  proszku do pieczenia.

 

Wykonanie:

Cukier  i palmę utrzeć  ( mikserem ) , dodać żółtka  - utrzeć . Dodać 2 białka ( nie ubite ) – zmiksować- dodać mąkę , kakao , proszek do pieczenia  - ucierać – stopniowo dodawać mleko . Piec 45  minut  w temperaturze

MASA : 30 dkg masła , 1 cukier waniliowy , ¾ szklanki cukru pudru – zmiksować . Dodać  ¾ szklanki  zsiadłego mleka ( lub kwaśnej śmietany )  , stopniowo sok z 1 cytryny .

POLEWA :  W rondelku zagotować : 3 łyżki cukru , 3 łyżki kakao , 3 łyżki mleka lub wody , 1/3 kostki palmy

 

Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto przekroić na pół , przełożyć masą i polać polewą. 

( Aby było równe , można zamienić części ciasta – dolne dać na górę , górną część na dół ).

 


 

Hobby

 

Graczyk Hanna

 

 

 

Rogowski Henryk

 

       

 

Ziemlińska Grażyna

 

     

 

 

Skontaktuj się z nami